|
کد مطلب: 119652
نرخ دلار در بودجه حداقل بايد ۳۰۰۰ تومان باشد
تاریخ انتشار : 1393/09/09 18:31:24 نمایش : 1195
هر چقدر که نرخ بانک مرکزي به نرخ بازار نزديکتر باشد، اعمال يکسانسازي نرخ ارز در آينده سهلتر و راحتتر خواهد بود، اما اگر ما فاصله ۵۰۰، ۶۰۰ توماني با نرخ بازار آزاد داشته باشيم، امکان يکسانسازي نرخ ارز وجود نخواهد داشت
 معاون اسبق ارزي بانک مرکزي با تاکيد بر اينکه نرخ دلار در بودجه حداقل بايد ۳۰۰۰ تومان باشد، تاکيد کرد: هر چقدر که نرخ بانک مرکزي به نرخ بازار نزديکتر باشد، اعمال يکسانسازي نرخ ارز در آينده سهلتر و راحتتر خواهد بود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، رييسکل بانک مرکزي در روزهاي اخير، از نرخ ۲۸۵۰ توماني براي دلار در بودجه سال آينده خبر داده است. اين نرخ در حالي احتمالا براي بودجه سال ۱۳۹۴ تعيين شود که در بودجه سال ۱۳۹۳ در بودجه، رقم ۲۶۵۰ توماني پيشبيني شده بود. فاصله دو نرخ ۲۶۵۰ توماني با نرخ ۲۸۵۰ توماني حاکي از آن است که احتمالا نرخ دلار در بودجه ۷.۵ درصد افزايش مييابد.
نکته مهم در داستان تعيين نرخ دلار در بودجه، اين است که به طور معمول نرخ تعيين شده به عنوان قطبنماي نرخ رسمي و غيررسمي ارز قرار ميگيرد و بر اين اساس، کاهش يا افزايش قيمت ارز توسط سياستگذاران پولي صورت ميگيرد. اما مساله اينجاست که بهنظر ميرسد دولت يازدهم با وجود انتقاداتي که نسبت به تثبيت نرخ ارز در سالهاي گذشته نسبت به دولت قبل داشت، خود نيز دچار همين مشکل شده است و در تعيين نرخ دلار، ملاک تفاوت تورم داخلي و خارجي را در نظر نگرفته است.
آخرين تورم اعلامي از سوي بانک مرکزي مربوط به آبان ماه ۱۸.۲ درصد است و براساس پيشبيني کارشناسان و مقامات مسوول دولت، نرخ تورم در پايان سال به ۱۵ درصد خواهد رسيد. از سوي ديگر، با توجه به نرخ کمتر از ۲ درصد براي تورم جهاني، به نظر مي رسد که دولت اين واقعيتها و متغيرها را مدنظر قرار نداده و نرخ ارز بر اين اساس تعديل نشده است.
در همين راستا، تحليلگران اقتصادي اعتقاد دارد که اين موضوع موجب سرکوب ارزي خواهد شد و در آينده همچون گذشته رشد بالاي قيمت ارز را به دنبال دارد. در همين خصوص، «افکارنيوز» با سيدکمال سيدعلي، معاون اسبق ارزي بانک مرکزي و مديرعامل بانک ايران زمين پرداخت و نظر وي را در اين رابطه جويا شد.
* آيا سيدعلي، رييسکل بانک مرکزي از احتمال تعيين نرخ ۲۸۵۰ تومان براي دلار در بودجه سال آينده خبر داده است. با توجه به اينکه يکي از انتقادات مقامات ارشد اقتصادي دولت در سالهاي گذشته و در دولت گذشته اين بود که تثبيت نرخ ارز، موجب سرکوب ارزي و رشد بالاي قيمت ارز در آينده ميشود، اما اين اتفاق نيز در حال حاضر در دولت افتاده است. نظر شما در اين رابطه چيست؟
تعيين نرخ ارز در بودجه توسط دولت يک کار محاسباتي است که طرف هزينه را با سمت درآمد متعادل کند. يعني ميزان فروش نفت را ضربدر آن نرخ تبديل دلار ميکنند و ميزان اين نرخ محاسباتي است.
بانک مرکزي بايد براساس قانون برنامه، به نرخ روز ارزش دلار را بگذارد و به هيچوجه مکلف نيست که رعايت نرخي را که در بودجه است، بکند. ممکن است بيشتر از اين نرخ بفروشد و ممکن است کمتر بفروشد. از ابتداي امسال تاکنون هم شما شاهد بوديد که بانک مرکزي دلار را ۲۶۰۰ تومان ميفروخت، يعني نرخ دلار را کمتر از نرخ بودجه ميفروخت.
ميانگين اين نرخ بايد کف هزينههاي دولت را تامين کند، بنابراين تعيين نرخ ارز در قانون بودجه سنواتي تعيينکننده نرخ فروش ارز بانک مرکزي نيست، زيرا بانک مرکزي يک روزي ممکن است لازم باشد که در بازار مداخله کند و يک موقع هم ممکن است منابع ارزي کمتري داشته باشد و بخواهد ارز را به قيمت گرانتر بفروشد. بنابراين به لحاظ بودجهاي بانک مرکزي به طور صد درصد نبايد به نرخي که در قانون بودجه هست، عمل کند و ميتواند بيشتر از اين نرخ بفروشد و يا اينکه ميتواند کمتر از اين نرخ و به نرخ روز بفروشد. به عبارتي، اين نرخ يك علامت بودجهي است، نه يك علامتي كه نرخ ارز حتما تا پايان سال اين رقم باشد.
* از نظر شما نرخ ۲۸۵۰ تومان در بودجه، رقم معقول و منطقي است؟
اينکه نرخ دلار در بودجه سال ۱۳۹۴ چه رقمي بايد باشد، من به نظرم ميرسد که اين نرخ حداقل بايد ۳۰۰۰ تومان باشد. به عبارتي، هر چقدر که نرخ بانک مرکزي به نرخ بازار نزديکتر باشد، اعمال يکسانسازي نرخ ارز در آينده سهلتر و راحتتر خواهد بود، اما اگر ما فاصله ۵۰۰، ۶۰۰ توماني با نرخ بازار آزاد داشته باشيم، امکان يکسانسازي نرخ ارز وجود نخواهد داشت؛ ضمن اينکه نرخي که در بودجه پيشبيني ميشود، يک پيشبيني است و نرخ قطعي نيست.
* نکتهاي که در اين ميان وجود دارد، اين است که به نظر ميرسد برخلاف انتظاري که از دولت وجود داشت و تاکيدها و وعدههايي که در طول يکسال و خردهاي گذشته در رابطه با يکسانسازي نرخ ارز داشتند، اما دولت به اين زوديها تصميم به اجراي اين برنامه ندارد. شما دليل اين موضوع را چه ميدانيد؟
به نظر من با توجه به شرايطي که فعلا پيش آمده و اينکه تفاهم و مذاکرات يک مقدار به تعويق افتاده است، امکان يکسانسازي نرخ ارز تا قبل از سال ۱۳۹۴ به نظر من به تعويق افتاد.
* رييسکل بانک مرکزي چندي پيش عنوان کرد که با توجه به اينکه يکسانسازي نرخ ارز تحتتاثير شرايط بينالمللي قرار دارد و نقل و انتقالات در اين سطح براي يکسانسازي مورد توجه است، بنابراين در حالي که فضاي بينالملل هنوز به ثبات کافي نرسيده و ما نتيجه محکمي از آن نگرفتهايم به نظر ميرسد بايد فعلا در مورد اقدام براي يکسان سازي صبر کرده و منتظر شرايط بهتري باشيم. با توجه به اين گفته، به نظر شما يکسانسازي نرخ ارز به بعد از تيرماه ۱۳۹۴ موکول ميشود و اين کار درست است؟
قرار نيست که تا تير ماه حتما مذاکره طولاني شود. تا تيرماه وقت دارند که مذاکره را نهايي کنند. شايد تا پايان امسال وضعيت مذاکرات را نهايي کردند و به نتيجه رسيدند. بنابراين اين سقف مدت زماني است که کار ميخواهد صورت گيرد. ضمن اينکه شرايط خاصي در حال حاضر مطرح هست، ولي احتمال اينکه اين طرف سال يکسانسازي نرخ ارز را دولت انجام دهد، بعيد به نظر ميرسد و ممکن است در سال آينده اين کار را انجام دهد. در ضمن، يکسانسازي نرخ ارز داراي شرايطي است؛ از جمله تعيين آن در بازار براي شروع يکسانسازي، امکان تامين تقاضاهاي موجود با نرخ تعيينشده و نيز تعيين نرخ مناسب با انگيزه برگشت ارز حاصل از صادرات.
به همين دليل بانک مرکزي بايد در سياستگذاريهاي پولي کشور با در نظر گرفتن يکسري استراتژيها همچون توجه به نحوه مداخله مکانيزمهاي مختلف، تعيين سقف و کف نرخ و کريدوري که نوسان در آن صورت خواهد گرفت، پيشبيني نرخ ارز در آينده با توجه به ساير مولفههاي اقتصادي مانند نرخ سود و نرخ تورم، ، نرخ ارز را مديريت کند.
|
شهرستان فارسان در یک نگاه |
|
خبرنگار افتخاري |
|
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
|
|
|